Pišem ti pismo

← Povratak

Pišem ti pismo

U vrijeme kada je jedan klik mišem ili dodir prstom na ekran dovoljan za slanje fotografije, poruke ili pozdrava obitelji i prijateljima, zaboravili smo kako je komunikacija izgledala u ne tako dalekoj prošlosti.

Početci pismenosti vezuju se uz nastanak najranijih država na području današnje Mezopotamije. Bilježenje situacija iz svakodnevnog, političkog i vjerskog života uvjetovalo je razvoj pisma, opismenjavanje, osnivanje knjižnica i čitaonica, škola, razvoj poštanskog prometa... Daljnji razvoj i napredak ljudske civilizacije postavio je temelje razvoju komunikacije, ne samo u vidu bilježenja svakodnevnog nego i detaljnijeg i češćeg širenja i dijeljenja vijesti. Knjižnice, od kojih je prva javna osnovana u 4. stoljeću prije Krista, svoju su popularnost stekle tijekom srednjeg vijeka, humanizma i renesanse da bi u 19. stoljeću postale mjesta okupljanja, stvaranja i rasta preporoditeljskih ideja od kojih je jedna i opismenjavanje stanovništva. Paralelno je tekao i razvoj školstva i škole su, najprije u samostanima, potom i u vidu državnih ustrojbenih jedinica, postale temelji obrazovanja i opismenjavanja stanovništva. Istovremeno, razvoj poštanskog prometa od najranijih oblika postojanja kurirskih službi, a osobito od 19. stoljeća, potaknuo je i kreativne industrije izrade i dizajna dopisnica, razglednica i poštanskih marki. Utemeljenjem poštanskih ureda, unaprjeđenjem prometa, industrije (u kontekstu industrijskih napredaka i izuma – tahigraf, telegraf, telefon...), komunikacije i turizma, poštanski promet uz industriju filatelije i numizmatike, svoj procvat doživljava krajem 19. i tijekom 20. stoljeća. Krajem 20. stoljeća komunikacija dobiva novu dimenziju, a danas je gotovo nemoguće zamisliti život bez društvenih mreža, pametnih telefona, laptopa i tableta.

Izložbom Pišem ti pismo... cilj je prikazati razvoj komunikacije od prvih pisama i alfabeta, prvih škola i knjižnica, prvih odaslanih poruka i poštanskih ruta na prostoru središnje Istre sve do recentnije povijesti komunikacije obilježene slanjem razglednica, dopisnica, pisama te suvremenih metoda komunikacije, kao i usporediti nekadašnje načine i puteve komunikacije s modernim tehnološkim dostignućima i gadgetima koje danas koristimo i zbog kojih komunikacija sve više poprima neformalne i manje intimne, ali definitivno drugačije, razine i oblike.